Η Ιστορία των Smoothies

Για εκατοντάδες χρόνια λαοί της Μεσογείου και της Ανατολής προσφέρουν ροφήματα από πολτοποιημένα φρούτα που μοιάζουν πολύ με αυτό που αποκαλούμε εμείς ένα Smoothie. Στην Αμερική έπρεπε να εφευρεθούν τα ψυγεία και τα μπλέντερ στις αρχές του 1900 για να γίνουν γνωστά και να έχουν την ευχαρίστηση να τα γευτούν χιλιάδες Αμερικανοί. 

Τα οικιακά ψυγεία τέθηκαν στην διάθεση των καταναλωτών το 1915, αν και στα εστιατόρια υπήρχαν ήδη για μια δεκαετία. Η διαρροή συγκεκριμένων αερίων, όπως η αμμωνία, τα έκαναν επικίνδυνα για τις οικίες και έπρεπε να φτάσουμε στο 1930 για να διατεθούν αξιόπιστα ψυγεία, να γίνουν δημοφιλή και παράλληλα να μειωθεί το κόστος τους. Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Καθώς οι Αμερικανοί ανακάλυπταν την χαρά να έχουν παγωμένες τροφές, φρούτα, και φρέσκο γάλα στις κουζίνες τους, ο Stephen Poplawski ανακάλυπτε μια άλλη δημοφιλή συσκευή το μπλέντερ, που αρχικά είχε σχεδιαστεί για μίξερ.

Διάφορες συσκευές κουζίνας μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν για κοψίματα σε διάφορα σχήματα. Το μπλέντερ του Poplawski όμως ήταν το πρώτο που είχε περιστρεφόμενη λεπίδα στην βάση ενός δοχείου, διευκολύνοντας έτσι την παρασκευή μιλκσέικ και άλλων ροφημάτων στο σπίτι ή σε καταστήματα. Το 1935 ο Fred Osius βελτίωσε την ιδέα του Poplawski και παρουσίασε το μπλέντερ που είχε εφεύρει, το ως σήμερα γνωστό ως Waring Blender. Όταν ο Osius είπε σε έναν ρεπόρτερ ότι η εφεύρεση του θα έφερνε επανάσταση στα ροφήματα των Αμερικανών, δεν είχε την παραμικρή ιδέα πόσο μέσα θα έπεφτε η πρόβλεψη του! 

Πριν το ψυγείο υπήρχε πάντα ο περιορισμός της χρήσης μόνο εποχιακών φρούτων στα σπίτια. Μετά όμως με την κατάψυξη μπορούσαν να διατηρηθούν σε παγωμένη μορφή διάφορα φρούτα για χρήση εκτός εποχής.

Με τις δύο αυτές εφευρέσεις, τα smoothies αρχισαν να γίνονται δημοφιλή στις δεκαετίες των 30’s, 40’s και 50’s. Αυτό όμως που εκτίναξε την δημοφιλία τους στα ύψη ήταν η άνοδος του κινήματος υγιεινής διατροφής και μακροβιότητας. Τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων άρχισαν να διαθέτουν φρέσκους χυμούς και ροφήματα για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση του αγοραστικού κοινού. 

Δεν ήταν μόνο οι τρελαμένοι με την υγεία και οι χίππηδες που τους ενδιέφερε να χτίσουν καλύτερα σώματα στα 60’s και 70’s. Ένας διάσημος μπόντι μπίλντερ της εποχής, ο Jack Lalanne, ήταν ένας από τους πρωτους συμβούλους υγιεινής διατροφής με χυμούς, και ακόμη πιο σημαντικό είχε δικό του τηλεοπτικό σόου στο οποίο έγινε ο πρώτος στην Αμερική που πούλησε τηλεοπτικά συμπληρώματα διατροφής. Ο Lalanne άνοιξε το πρώτο health and fitness club που προωθούσε την υγιεινή διατροφή και τους χυμούς το 1936, βοηθώντας στην διάδοση για καλύτερη διατροφή με χυμούς και smoothies των ανθρώπων που ασχολούνται με το μπόντι μπίλντιγκ και την άρση βαρών, αλλά και άλλων τηλεθεατών του που παρακολουθούσαν την εκπομπή του για την υγεία την διατροφή και την προπόνηση με βάρη. Έγινε ο πρώτος που άνοιξε κατάστημα υγιεινής διατροφής και γυμναστήριο μαζί, και ο πρώτος που παρουσίασε ένα ρόφημα ως υγιεινό υποκατάστατο πρωινού.


Από που πήραν τα Smoothies το όνομα τους 

Η ιστορία έχει πιστώσει την γενιά των χίππιδων του 60 με διάφορα πράγματα, αλλά η ονοματοδοσία δεν ήταν ένα από αυτά. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ανάμεσα στην ειρήνη,αγάπη, λουλούδια και ελευθερία βγήκε και το όνομα smoothie .  

Το 1970, ένας δυσανεκτικός στην λακτόζη έφηβος, ο Steven Kuhnau, ξεκίνησε να φτιάχνει για τον εαυτό του κάτι που έμοιαζε με τα μοδάτα μιλκσέικ της εποχής που απολάμβαναν οι φίλοι του. Δημιούργησε παγωμένες μίξεις από φρέσκα φρούτα, πάγο και χυμό και ανακάλυψε ότι πέρα από τέλεια γεύση, τον βοηθούσαν στην αντιμετώπιση των αλλεργιών του αλλά και των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό του. Ο ενθουσιασμός από την ανακάλυψη του τον οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου καταστήματος υγιεινής διατροφής “The Smoothie King” και ξεκίνησε να πουλάει εκτός από smoothies και συμπληρώματα βιταμινών.

Ο Kuhnau δεν ανακάλυψε το όνομα, απλά το έκανε σαν brand διάσημο, λέγοντας ότι το είχε πρωτο ακούσει απο χίππηδες που έφτιαχναν ροφήματα με φρούτα και χυμούς στα τέλη της δεκαετίας του 60. Τώρα και μετά από 600 καταστήματα “Smoothie King” σε όλη την Αμερική το όνομα θάναι λίγο απίθανο να αλλάξει!


Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *