Τα πλεονεκτήματα των κατεψυγμένων τροφίμων

Γιατί Κατεψυγμένα?

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν μια αρνητική φήμη, ότι είναι επεξεργασμένα και κακής ποιότητας τρόφιμα. H αλήθεια όμως είναι ότι μερικά από τα πιο υγιεινά προϊόντα βρισκονται στις καταψύξεις. Παρακάτω αναλύονται πέντε λόγοι για να χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.

Είναι ωριμα, και η συγκομιδή τους γίνεται την κατάλληλη στιγμή

Τα φρούτα και λαχανικά καταψύχονται πολύ σύντομα μετά την συγκομιδή τους, και αφού έχουν ολοκληρώσει την ωρίμανση τους. Στον αντίποδα, πολλά φρέσκα προϊόντα έχουν ταξιδέψει πάνω από 2,000 χλμ με φορτηγά και πλοία για να φτάσουν στον προορισμό τους, με συνέπεια να έχουν μαζευτεί πρόωρα από την παραγωγή και να ωριμάζουν με τεχνητό τρόπο κατά την μεταφορά τους.

Είναι εξίσου θρεπτικά (ή ακόμη περισσότερο) από τα νωπά

Την στιγμή που κόβεται ένα φρούτο ή λαχανικό, αρχίζει να χάνει θρεπτική αξία. Αυτό σημαίνει ότι, το πότε κόπηκε και το πόσο καιρό μετά τη συγκομιδή του θα καταναλωθεί, επηρεάζει τη θρεπτική του αξία. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, όπως αναφέραμε πρίν, καταψύχονται πολυ σύντομα μετα την συγκομιδή τους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ασφυκτικά γεμάτα από βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά, καθώς το πάγωμα «κλειδώνει» πολλά από τα θρεπτικά συστατικά  τους.

Δεν περιέχουν πρόσθετα

Επειδή η κατάψυξη συντηρεί τα τρόφιμα, δεν απαιτούνται ανεπιθύμητα πρόσθετα  στις σακούλες των κατεψυγμένων. Επιπλέον, επειδή τα «γυμνά» προϊόντα  (π.χ. χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης) θα έπρεπε να είναι ο κανόνας για πιο υγιεινή διατροφή, παρατηρήστε ότι στις συσκευασίες κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, το μόνο που αναγράφεται είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε έναν από τους πιό αρχαίους τρόπους συντήρησης, τα χημικά συντηρητικά δεν είναι απαραίτητα.  

Είναι ο πιο σύντομος δρόμος για υγιεινή διατροφή

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι έτοιμα για κατανάλωση, και δεν απαιτούν πλύσιμο, ξεφλούδισμα ή κόψιμο. Αυτό από μόνο του αποτελεί πλεονέκτημα για πολλούς, αφού μειώνεται σημαντικά ο χρόνος και ο κόπος της προετοιμασίας, και φυσικά η φύρα.

Είναι ευέλικτα

Μια κατάψυξη γεμάτα με ποικιλία από φρούτα και λαχανικά μας λύνει τα χέρια, γιατί μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Προσθέτοντας γάλα και βρώμη στα φρούτα, μπορούν να γίνουν ένα πλούσιο πρωινό.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *